dinsdag 11 december 2018

Goed verlichte kerstboom...

Dinsdagochtend. Tijd om Romy af te zetten aan de crèche. 
Ik maak ons klaar, open de garagepoort en stap als een felverlichte kerstboom op mijn fiets. 
Fluohesje aan het fietsstoeltje, fluohesje om mijn lijf, goed werkende voorlichten en een al even goed werkend achterlichten. 
Met onze fietshelmpjes op zijn we klaar om veilig te fietsen. Niets seutig of geitenwollensokken aan. Gewoon 'safety first' !
Helaas is dat niet bij elke fietser het geval. 
Hoe vaak kom ik slecht verlichte mensen tegen op hun fiets? Heel vaak. 
Niet alleen jongeren, maar ook veel volwassenen. 
Dan denk ik bij mezelf: 'is je leven je dan niets waard?'
Het verkeer is zwaar toegenomen sinds de jaren '80. Ik kan niet verder teruggaan in de tijd, want ik was er nog niet. 
Vroeger droegen we geen fluohesjes en fietshelmen bestonden niet. Maar fietsverlichting was er al. 
Ik weet het, het ziet er misschien allemaal wat belachelijk uit. Daarom bestempel ik mezelf dan ook als een 'goed verlichte kerstboom' op de fiets. Zeker met het fluohesje dat Walter Van Beirendonck jaren geleden ontwierp voor JBC. Dat oranje hesje (wat een onnozel woord 'hesje') met die fluoricerende ster op. 
Maar laten we eerlijk zijn: voor automobilisten valt zo'n goed verlichte kerstboom beter op dan iemand die een zwarte jas draagt, geen hesje en geen of slechte verlichting op de fiets heeft. 
Ik hoor het de jongeren (en ook volwassenen) denken: 'ja maar, ik heb toch lichtjes op mijn fiets? Dus, ik ben in orde. De flikken kunnen mij niets maken. 
In mijn ogen is er echter een verschil tussen 'wettelijk' in orde zijn en veiligheid. 
Ja, inderdaad: je kan een voor en achterlichtje kopen in de Hema. Maar eerlijk: daar ben je niet goed verlicht mee. Dat is goed als extra of in geval van nood, maar dat is hoegenaamd niet veilig. 

In mijn ogen licht het probleem niet bij de jongeren, maar bij de ouders. Als je je kind van kleinsaf laat groeien in dat veiligheidsbesef en hen vooral niet aanleert dat je er belachelijk uitziet met al die attributen op de fiets, dan kan dat blijvend werken. 
Mijn dochter is 2. Sinds enkele maanden zijn we overgestapt van de fietskar naar een gewoon zitje op de fiets. Dus ik kocht haar een fietshelmpje. Een groot gevecht in het begin. Ze vond dat niet leuk. 
Pas toen ik mijn eigen fietshelm opnieuw bovenhaalde (ik heb die gekocht in 2013 naar aanleiding van een zware val waarbij ik keihard op mijn hoofd terechtkwam. Na een jaar intensief dragen, lag die alweer in de kast. We leren het nooit.) en ik er een spelletje van maakte, vond ze het ok. En zo hoop ik dat ze zich nooit zal laten aanpraten dat je er belachelijk uitziet met zo'n helm op je hoofd. Het is maar voor een ritje op de fiets hé? Je moet er geen hele dag mee rondlopen. 
Heel vaak zie ik ouders met kleine kinderen op die fiets zonder fietshelm. Ik kan het dan niet laten om er het mijne van te denken. Op dat moment voel ik me een meer verantwoordelijke ouder. Een ouder die de veiligheid van haar kind hoog inschat. 
Idem met het fluohesje. Vaak zie ik dat ouders hun kinderen wél een hesje aandoen. Waarvoor een dikke duim. Maar waarom kunnen die er dan zelf óók geen aandoen? Jij rijdt, als ouder, voorop. Automobilisten moeten jou eerst zien en dan jouw kind. 
Trouwens, als jij dit niet 'moet' aandoen, waarom zou je kind het moeten? Leg maar eens uit dat het voor zijn eigen veiligheid is terwijl jouw eigen veiligheid er dan duidelijk niet toe doet. 
Of nog beter: onlangs passeerde ik een vrouw met een bakfiets. Er zaten 2 kindjes in. Door de regenhoes heen kon ik een streepje fluogeel spotten, wat me deed inzien dat de kinderen voorzien waren van een hesje. Alleen, automobilisten konden dit niet zien. De moeder, echter had er geen aan. Terwijl zij eigenlijk degene was die er een zou moeten aangehad hebben op dat moment... 

Ik kan hier nog uren over doorbomen, maar wat baten kaars en bril wanneer de uil niet ziene wil. 
Dan zijn ouders verwonderd dat hun tiener, de fietshelm en het hesje uitdoen wanneer ze de hoek zijn omgefietst. 

Hierbij een warme oproep aan alle ouders die begaan zijn met de veiligheid van hun fietsende kinderen:

1. Zorg er in eerste instantie voor dat je zélf het goede voorbeeld geeft. Stap af van het feit dat je een fluohesje en fietshelm belachelijk staan vindt. Geef het goede voorbeeld !!
2. Leer vervolgens je kind aan hoe belangrijk het is voor zijn/haar veiligheid. 
3. Controleer op regelmatige basis de verlichting van jouw fiets en dat van je kind. Veer vaste verlichting is op batterijen van tegenwoordig. Je merkt niet wanneer de batterijen op zijn. Zorg dat jij/je kind altijd reserve verlichting bij heeft. Investeer beter in iets duurder en betere verlichting dan de goedkope lichtjes uit de Hema edm. In Decathlon kan je goede opbouwverlichting kopen die je kan opladen met een USB-kabelte. Het lampje geeft vanzelf aan wanneer de batterij bijna leeg is. Het mijne is momenteel aan het opladen. Deze avond rijd ik opnieuw, zonder angst dat het lichtje uitvalt, de baan op. 
4. Koop een leuk, hip, veilig fluohesje voor jezelf en je kind. Heeft je kind een rugzak aan waardoor het hesje niet zichtbaar is langs achter, doe dan een fluokapje over de rugzak. Dit laatste is van tegenwoordig ook in veel winkels te vinden. Een fluohesje onder een schooltas is niet zichtbaar en heeft dus enkel nut langs de voorkant. 
5. Leg alles op 1 plaats zodat je in de ochtend geen tijd verspilt om alles te zoeken en aan te trekken. Zelf hang ik mijn fietshelm (en die van mijn dochter) aan het stuur met alles erin. Zo heb je geen enkel excuus om niet goed verlicht de baan op te gaan. 

Ziezo, af en toe eens een goeie preek afsteken doet deugd... 
Ik heb me er ook moeten overzetten dat je kapsel om zeep is wanneer je je helmpje afneemt. En dat je al die zaken extra moet meesleuren wanneer je van de fiets stapt. En dat je er niet hip en cool uitziet op de fiets. Maar hé, ik ben er zeker van dat deze kleine acties levens redt als het er op aankomt... 

En aan alle autobestuurders die graag veel gas geven en het er moeilijk mee hebben om zich aan de snelheidsrichtlijnen te houden: doe af en toe wat meer moeite om niet te snel te rijden. Fietsers en voetgangers (waar u en/of uw kinderen ongetwijfeld zelf ook tot behoort) zullen u dankbaar zijn... 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten